fbpx

Den amerikanske psykiater, Dr. Aaron Beck, der er grundlægger af kognitiv adfærdsterapi, er død 100 år gammel.

Kognitiv adfærdsterapi, der oprindeligt blev udviklet til behandling af depression, har til formål at ændre måden, hvorpå mennesker tænker i forsøget på at forbedre deres følelsesmæssige tilstand og ændre deres adfærd.

Dr. Becks arbejde anses for at være enormt indflydelsesrigt. I løbet af hans karriere har han publiceret hundredvis af artikler og 25 bøger.

I en udtalelse fra hans datter lyder det, at han ”forandrede området for mentalt helbred” med hans livsværk.

Beck Institute for Cognitive Behavior Therapy, stiftet af Dr. Beck og hans datter, udtaler, at Dr. Beck sov stille ind i hans hjem mandag morgen.

Aaron Beck blev født i juli 1921 i Providence på Rhode Island. Hans forældre var jøder og indvandret fra Rusland. Dr. Beck studerede på Brown University og dimitterede som færdiguddannet læge fra Yale.

Efter den indledende oplæring begyndte Dr. Beck at sætte spørgsmålstegn ved grundtankerne bag den typiske freudianske psykoanalyse, der fokuserede på afsløring af konflikter fra patienters fortid.

I stedet for at fokusere på konflikter, der rodfæstede sig uden for bevidstheden, søgte Dr. Beck at modvirke negative tankeprocesser hos sine patienter.

Mennesker, der gennemgik KAT, opfordredes til at stille spørgsmålstegn ved deres selvnedladende antagelser og tankemønstre. Dette havde til formål at ændre deres syn på selvet og den omkringliggende verden. Ulig andre terapiformer fokuserede KAT på forbedring af patienternes daglige livsanskuelser ved at rette opmærksomheden på deres nuværende og aktuelle udfordringer.

Teknikkens popularitet voksede stødt og blev almindeligt udbredt i 1990’erne.

Nu anvendes KAT typisk i behandlingen af angst og depression, men teknikken kan også bruges i forbindelse med andre anliggender inden for mentalt helbred såsom misbrug, spiseforstyrrelser, personlighedsforstyrrelser og posttraumatiske stressforstyrrelser.

I en udtalelse fra hans datter, Dr. Judith Beck, lyder det, at hende og faderen havde ”succes over al forventning” med arbejdet på deres insitutut. Frit oversat af: Stud. Psyk. Martina Vedsgaard Cobis

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.