fbpx

Selvkritik af Psykolog Tina Krog

Menneskets evne til selvkritik er et vigtigt fokusområde i Compassionfokuseret Terapi (CFT).

Evnen til selvkritik udspringer af den særlige menneskelige evne til selvbevidsthed. Det betyder, at vi udover at vurdere andre også er i stand til at vurdere os selv – vi forholder os til os selv.

Når denne forholden tager karakter af selvkritik, er motivationen ofte selvbeskyttelse. Når vi frygter at vores handlinger eller indre tilstande kan føre til afvisning og udelukkelse, kan vi blive selvkritiske m.h.p at bevare tilhør i et fælleskab. Selvkritik opstår altså, når vi føler os truede og involverer således en eller flere af de trusselsbaserede følelser vrede, angst og afsky.

Selvkritiske loops fører til mistrivsel, og har stor betydning for udvikling og vedligeholdelse af forskellige psykiske lidelser bl.a depression.

I Compassionfokuseret Terapi arbejder vi med at forstå den enkelte klients selvkritik via en funktionsanalyse. Analysen indeholder undersøgelse af hvornår selvkritikken aktiveres, hvilke følelser den drives af,  hvad klienten forsøger at opnå eller undgå (beskytte sig mod) v.h.a. selvkritikken  samt hvilke utilsigtede konsekvenser selvkritikken har for den enkelte klients trivsel.

Forståelsen for og anerkendelse af selvkritikkens funktion kan bruges som afsæt til at arbejde med opbygningen af compassion fokuserede måder at guide sig selv i livet for at opnå mest mulig trivsel. Compassionfokuseret Terapi handler overordnet set om motivationen til samt oparbejde evner til sensitivitet og engagement i egen og andres lidelse og på en kompetent måde at være engageret i at lindre denne.

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.